EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
FJC Europe Funded by the EU FJC Europe

European Alliance
for Hope and
Empowerment

We are the European Network of multidisciplinary approach
of genderbased, domestic violence and child abuse and
Family Justice Centers

Dinsdag 21 november, Antwerpen 2023

Masterclass Intimate Terror and non-fatal strangulation

“Intimate Terror, Coercive Control and 8 steps to homicide, and non-fatal strangulation: a complex and dangerous situation”

door Prof. Jane Monckton-Smith and Susan Haile, internationale experten over intieme terreur en dwingende controle en Prof. dr. Catherine White, Medical Director of the Institute for Addressing Strangulation & the Sexual Offence Medicine Lead for the Faculty of Forensic & Legal Medicine, UK.

Wanneer: Dinsdag 21 november, 9.00-17.00
Waar: Auditorium, De Stroming, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen
Voertaal: Engels
Brochure: download de brochure van de masterclass

Inschrijven is niet meer mogelijk

Inhoud

Intieme terreur en dwingende controle zijn een zeer ernstige vorm van gendergerelateerd en huiselijk geweld. Intieme terreur heeft een grote impact op slachtoffers en hun kinderen. Bij de aanpak van intrafamiliaal geweld merken we dat intieme terreur vaak langdurig aanhoudt en dat continuïteit in de aanpak niet altijd gewaarborgd is.

Prof. Jane Monckton-Smith and Susan Hale zijn internationaal bekend door hun baanbrekend werk op dit gebied. In de masterclass gaan ze dieper in op (het herkennen van) de fases in de ontwikkeling van intieme terreur en hoe deze in een aantal gevallen leiden tot partnerdoding. Zij vertrekken vanuit een jarenlange ervaring en diepgaand onderzoek in casuïstiek.

Niet-fatale verwurging is éen van de meest verborgen en dodelijke vormen van intrafamiliale geweld, met zeer ernstige gevolgen voor de slachtoffers.

Prof. Dr. Catherine White is internationaal gerenommeerd voor haar kennis en onderzoek inzake niet-fatale verwurging. Tijdens de masterclass gaan we in op de dynamiek en impact van niet-fatale wurging, en hoe deze vorm van geweld kan worden herkend, onthuld, bevraagd en onderzocht. De rol van de verschillende beroepen (politie, justitie, hulpverlening, slachtofferhulp, medische zorg en gezondheidszorg) wordt beschreven.

Deze masterclass is interactief en gebaseerd op case-studies en evidence-based methodologie. Het biedt de professionele tools en kennis om met deze vormen van geweld om te gaan en specifieke aandacht te integreren in het dagelijkse werk, met als doel (verdere) escalatie te voorkomen en de impact en revictimisatie van de slachtoffers te verminderen.

Programma

9.00:
Onthaal

9.15-12u30:
Intieme terreur, dwingende controle en de 8 stappen tot partnerdoding, door Jane Monckton-Smith en Susan Hale

12u30-13.15:
Lunchpauze

13.15-16.30:
Niet-fatale verwurging, door Catherine White

16.30-17.00:
Vragen en afsluiting

Doelgroep

De masterclass richt zich in eerste instantie op politie, justitie (parket, rechters, criminologen) en medewerkers en partnerorganistaies van de Family Justice Centers in Vlaanderen. De masterclass staat daarnaast open voor geïnteresseerde deelnemers uit blendende organisaties of uit buitenland.

De masterclass wordt aan deelnemers werkzaam in België gratis aangeboden. Voor deelnemers werkzaam in het buitenland bedraagt de inschrijving 75 Euro.
Er wordt een lunch en koffiepauzes voorzien.